Τι είναι το Κέντρο Λήψης Σημάτων (ΚΛΣ);
Οι σταθμοί αυτοί έχουν 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο βάρδιες με εκπαιδευμένους χειριστές, προκειμένου να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τα σήματα των συστημάτων που είναι συνδεδεμένα με τους σταθμούς και ανάλογα να πράττουν τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ειδοποίηση τόσο στους υπεύθυνους ενός χώρου όσο και στις αρμόδιες αρχές όπου χρειάζεται.
Στις περισσότερες εγκαταστάσεις είναι συνηθέστερο να συνδέουμε μόνο τα συστήματα συναγερμού σε κάποιο ΚΛΣ προκειμένου να διασφαλίσουμε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων του χώρου αλλά και των αρμόδιων αρχών αναλόγως το συμβάν που έχει προκληθεί στον φυλασσόμενο χώρο με δεδομένα που λαμβάνονται μέσω του συστήματος συναγερμού.
Φυσικά σήμερα, λόγο της υψηλής τεχνολογίας και των υψηλών ταχυτήτων Internet, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνει πέραν ενός συστήματος συναγερμού και σύστημα καμερών για καταγραφή βίντεο ή/και ήχου, έτσι υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται δεδομένα εικόνας και ήχου στα ΚΛΣ όταν υπάρξει συναγερμός από τον φυλασσόμενο χώρο προκειμένου να επιτυγχάνεται από τους χειριστές του σταθμού και οπτική επιβεβαίωση ενός συναγερμού.
Γιατί χρειάζεται να συνδέσω το σύστημα συναγερμού μου με ένα ΚΛΣ;
Η διαρκής σύνδεση καθώς και η 24ωρη ενημέρωση από το Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι απαραίτητος διότι εφόσον παραβιαστεί ένας χώρος, ο εκκωφαντικός ήχος του συναγερμού θα αναγκάσει το διαρρήκτη να εγκαταλείψει το σημείο κυρίως λόγω του φόβου ότι θα καταφθάσει η Αστυνομία, η οποία θα έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν από το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν αφήνουν τον συναγερμό τους «ακάλυπτο» χωρίς σύνδεση με ένα αξιόπιστο Κέντρο, γιατί γνωρίζουν ότι το Κέντρο Λήψης Σημάτων που έχουν εμπιστευτεί, θα ειδοποιήσει έγκαιρα την Άμεση Δράση και τους ίδιους, σε περίπτωση που λάβει οποιοδήποτε σήμα κινδύνου.
Ο βασικός λόγος που επιλέγουμε τη σύνδεση με ένα ΚΛΣ είναι για να ειδοποιηθούμε εμείς και κατά περίπτωση οι αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική ή και κάποια Ιδιωτική Ασφάλεια Υγείας ή σε ορισμένες περιπτώσεις ο προσωπικός μας ιατρός) προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Οι δυνατότητες του ΚΛΣ εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς ενημερώνουν τους συνδρομητές για την καλή λειτουργία του συναγερμού τους λαμβάνοντας ορισμένα βοηθητικά – τεχνικά σήματα (π.χ. πτώση μπαταρίας, διακοπή ρεύματος κλπ) και έτσι οι χρήστες είναι πάντα ενήμεροι για τη σωστή λειτουργία του συστήματος τους.
Πόσο κοστίζει η σύνδεση με ένα ΚΛΣ;
Η σύνδεση με ένα αξιόπιστο ΚΛΣ ξεκινά από πολύ μικρό κόστος ανά μήνα συγκριτικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται αλλά το κόστος εξαρτάται από τις υπηρεσίες που θα επιλέξει ο χρήστης – συνδρομητής.
Τι σήματα λαμβάνει το ΚΛΣ και πως τα διαχειρίζεται;
Τα Κέντρα Λήψεως Σημάτων (ΚΛΣ) λειτουργούν αδιάλειπτα καθημερινά 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο λαμβάνοντας σήματα από τα συστήματα συναγερμού που είναι εγκατεστημένα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.
Όλα τα αξιόπιστα κέντρα που συνεργάζεται η εταιρία μας, διαθέτουν δίκτυα πολλαπλών δεκτών, πολλαπλούς servers και ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι λειτουργούν με εξειδικευμένο λογισμικό, προκειμένου το έμπειρο και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτουν, να διεκπεραιώνει με ταχύτητα, ακρίβεια και υπευθυνότητα τα σήματα τα οποία λαμβάνει.
Συνοπτικά τα Κέντρα Λήψης Σημάτων λαμβάνουν τα εξής σήματα*:
- Σήμα διάρρηξης και συγκεκριμένα από ποιο σημείο (ζώνη) του προστατευόμενου χώρου προήλθε.
- Σήμα λήξης του συναγερμού.
- Όπλιση και αφόπλιση του συστήματος συναγερμού με αναγνώριση χρήστη.
- Σήμα αφόπλισης του συναγερμού που έγινε υπό απειλή.
- Σήμα προσωπική απειλής.
- Σήμα ιατρικής βοήθειας.
- Σήμα πυρανίχνευσης.
- Έλεγχος καλής λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ( ΤΕST).
- Σήμα επαναφοράς ή αποκατάστασης μετά από πρόβλημα της τηλεφωνικής γραμμής.
- Σήμα συναγερμού σε περίπτωση προσπάθειας ανεύρεσης του κωδικού πληκτρολογίου.
- Σήμα εξαίρεσης ζωνών κατά την όπλιση του συναγερμού.
- Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης σειρήνας ή αποσύνδεσης της.
- Πρόβλημα ή βραχυκύκλωμα καλωδίων ζώνης.
- Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης βοηθητικής εξόδου (τροφοδοσία ραντάρ)
- Πρόβλημα ή διακοπή ρεύματος (220V) και επαναφορά.
- Έλεγχος κατάστασης μπαταριών του συστήματος. Πτώση μπαταρίας ή αποσύνδεσή της και επαναφορά ή επανασύνδεσης της.
- Χάσιμο πραγματικής ώρας της κεντρικής μονάδας και επαναπρογραμματισμός της.
Στα παραπάνω σήματα οι ενέργειες που γίνονται από τους χειριστές διαφέρουν και εξαρτώνται από τον τύπο του σήματος που έχει αποστείλει ο συναγερμός.
Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να ζητήσει, αποστολή συνολικών καταστάσεων με τα σήματα που έχει λάβει το ΚΛΣ από το σύστημα συναγερμού.
Ενημέρωση του συνδρομητή σε περίπτωση μη όπλισης του συστήματος μετά από το πέρας του ωραρίου λειτουργίας.
Ενημέρωση σε περίπτωση αφόπλισης του συναγερμού πέραν του ωραρίου λειτουργίας.
Σύνδεση με Κέντρο Σημάτων Συναγερμού
Η εταιρεία μας συνεργάζεται αποκλειστικά με Κέντρα Λήψης Σημάτων που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και πιστοποιήσεις τόσο από της Εθνικές Αρχές όσο και από εταιρείες πιστοποίησης και διασφάλισης διαδικασιών.