Όπως θα δούμε παρακάτω ο συναγερμός αποτελείται από μια κεντρική μονάδα, ένα πληκτρολόγιο και αρκετούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Κεντρική μονάδα

Η κεντρική μονάδα, είναι ο εγκέφαλος του συναγερμού. Επεξεργάζεται τα σήματα που του δίνουν τα περιφερειακά εξαρτήματα όπως είναι οι ανιχνευτές κίνησης, οι μαγνητικές επαφές, το πληκτρολόγιο, τα φωτοκύτταρα, ανιχνευτές θραύσεως κρυστάλλου κ.α. και δίνει εντολές, ανάλογα με τις περιστάσεις, να ηχήσουν οι σειρήνες, να αποστείλει σήματα στο Κέντρο Λήψεως Σημάτων κ.α.
Επειδή η πλειοψηφία των κεντρικών μονάδων αποτελούνται από ηλεκτρονικά κυκλώματα, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τους σε χώρους με υγρασία ή υπερβολική θερμότητα.
Επίσης, σχεδόν όλες οι μονάδες διαθέτουν κάποιες οπές στο εξωτερικό περίβλημα τους που τις χρησιμοποιούν ως εξαερισμό. Θα πρέπει να αποφεύγεται να φράζονται αυτές οι οπές γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανέβει υπερβολικά η θερμοκρασία στον επεξεργαστή τους με αποτέλεσμα η μη σωστή λειτουργία τους ή ακόμη και η καταστροφή τους.
Επιλέξτε μονάδα με αριθμό ζωνών ανάλογα με το πλήθος των υλικών που θα τοποθετηθούν στο χώρο σας. Αποφεύγεται μονάδες με λίγες ζώνες και πολλά υλικά γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος ψευδοσυναγερμών και σε βλάβη κάποιου συγκεκριμένου υλικού θα αναγκαστείτε να απομονώσετε και άλλα, τα οποία όμως δουλεύουν με αποτέλεσμα τη μείωση της ασφάλειας σας.
Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο είναι το μέσον που δίνουμε τις εντολές στη κεντρική μονάδα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πληκτρολογίων όπως είναι με φωτεινές ενδείξεις LED ή υγρών κρυστάλλων LCD.
Και αυτά αποτελούνται από ηλεκτρονικά κυκλώματα και θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τους σε χώρους με υγρασία ή υπερβολική θερμότητα. Η τοποθέτηση κοντά στο σημείο εισόδου, μειώνει το χρόνο που θα δώσει το σύστημα σε όποιον εισέλθει στο χώρο σας.
Ανιχνευτής κίνησης (Radar)

Οι ανιχνευτές κίνησης θα πρέπει να τοποθετούνται σε γωνίες για μέγιστη κάλυψη του χώρου. Δε θα πρέπει να τοποθετούνται αντικείμενα μπροστά τους διότι μειώνουν ή εξουδετερώνουν τη κάληψη που παρέχουν. Οι ψευδοσυναγερμοί από τους ανιχνευτές συνήθως οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση τους όπως είναι κοντά σε πηγές θερμότητας (πχ επάνω από σώματα καλοριφερ) ή απέναντι από τζαμαρίες όπου εισέρχεται ο ήλιος.
Εάν υπάρχουν ζώα, θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικοί ανιχνευτές κίνησης όπου διαθέτουν ηλεκτρονικά κυκλώματα μέτρησης όγκου παραβλέποντας μικρά ζώα.
Οι εξωτερικοί ανιχνευτές κίνησης θα πρέπει να αποφεύγεται να είναι κοντά σε φυτά καθότι είναι η συνηθέστερη αιτία ψευδοσυναγερμών.
Μαγνητικές επαφές

Οι μαγνητικές επαφές τοποθετούνται συνήθως σε ανοίγματα (πόρτες ή παράθυρα) και δίνουν σήμα στη κεντρική μονάδα για το πότε ένα παράθυρο ή πόρτα άνοιξε. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η απόσταση των δύο μερών της επαφής να μην είναι μεγαλύτερη των 2cm (ανάλογα με το τύπο της επαφής)
Κραδασμικά

Τα κραδασμικά, όπως λέει και η ονομασία τους, είναι οι αισθητήρες που ενημερώνουν τη κεντρική μονάδα για κραδασμούς. Η συνηθέστερη τοποθέτηση, ανάλογα με το τύπο τους, γίνεται σε χρηματοκιβώτια, σταθερά παράθυρα και τοίχους. Η τοποθέτηση τους σε σημεία ευπαθή σε κραδασμούς όπως τζάμια ή λαμαρίνες με μικρό πάχος μπορεί να προκαλεί ψευδοσυναγερμούς.
Ανιχνευτές πλημμύρας

Είναι ανιχνευτές που ανιχνεύουν την εισροή ή αύξηση υδάτων. Η πιο συχνή τους τοποθέτηση είναι σε υπόγειους χώρους ή δεξαμενές. Η σωστή τοποθέτηση και ρύθμιση τους είναι απαραίτητη για τη λειτουργία αυτού του είδους των ανιχνευτών.
Δέσμες (Beam)

Οι δέσμες είναι εξωτερικοί ανιχνευτές αλλά μπορούν να τοποθετηθούν και σε εσωτερικούς χώρους. Αποτελούνται από ένα πομπό και ένα δέκτη. Ο δέκτης δίνει σήμα στη κεντρική μονάδα όταν διακοπεί η λήψη της δέσμης από το πομπό. Δε θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε φυτά και δέντρα καθότι τα κλαδιά και τα φύλα είναι η συνηθέστερη αιτία ψευδοσυναγερμών. Επίσης η τοποθέτηση τους σε μονοπάτια ζώων μπορεί να επιφέρει λανθασμένους συναγερμους.
Εσωτερικές σειρήνες

Οι σκοπός των εσωτερικών σειρήνων είναι να πανικοβάλλουν το διαρρήκτη σε περίπτωση που αυτός εισέλθει στο εσωτερικό του χώρου μας. Πρέπει να τοποθετούνται ψηλά και σε κοινόχρηστους χώρους και όχι μέσα σε δωμάτια και ντουλάπια γιατί μειώνεται η ακουστική τους.
Εξωτερικές σειρήνες

Οι εξωτερικές σειρήνες πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία ευδιάκριτα όπου είναι ορατές από το κεντρικότερο σημείο διέλευσης ανθρώπων και οχημάτων. Αν και οι περισσότερες είναι αδιάβροχες, καλό είναι να τοποθετούνται σε σημεία που προφυλάσσονται από βροχή, ήλιο και χιόνι.
Πρόληψη Και Συντήρηση Συναγερμού
Έλεγχος μπαταριών συστήματος
Ο προτεινόμενος χρόνος αντικατάστασης των μπαταριών είναι ανά τρία χρόνια αλλά το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος και την διάρκεια τους.
Μέτρηση τάσεων
Η μέτρηση τάσεων της μπαταρίας και του συστήματος είναι κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
Έλεγχος Καλωδίωσης
Η φθορά της καλωδίωσης εσωτερικής ή εξωτερικής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ορθή λειτουργία του συναγερμού σας, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή ή την περιουσία σας.
Έλεγχος Μαγνητικών Επαφών
Ο έλεγχος των μαγνητικών επαφών παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική ασφάλεια του χώρου σας.
Έλεγχος Ανιχνευτών Κίνησης
Η ορθή λειτουργία των ανιχνευτών κίνησης παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική ασφάλεια του χώρου σας.
Αλλαγή Κωδικών Ασφαλείας
Η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης του συστήματος προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αναβάθμιση Συστημάτων
Η εταιρία μας κατά την συντήρηση του συστήματος ασφαλείας σας ελέγχει εάν αυτό χρίζει αναβάθμισης προκειμένου να είναι συμβατό με τις νέες τεχνολογίες και ανάγκες.
Επικοινωνήστε μαζί μας για μία δωρεάν προσφορά.